sunnuntai 12. helmikuuta 2012

Talvipäivän pehmeitä makunautintoja



Kaikki lähti siitä kun aamulla vaan oli sellainen fiilis, että tänään haluan sosekeittoa...


Raaka-aineiden valinta oli hieman kimurantimpi asia, nimittäin päätin eilen laittaa taas pannaan kaikki ne ruoka-aineet joita ilman kesälläkin tovin olin niiden vatsakramppien takia. Vatsa voi hyvin, nou hätä, mutta tuo kurkkukipu on nyt flunssan jälkeisenä tilana seurannut mua joulukuusta asti. Kahdet antibiootit, joiden aikana kipu lähtee pois, mutta molemmilla kerroilla n.viikon jälkeen kuurin loppumisesta kipu palaa jälleen. Se sellainen kumma tunne, että kurkussa on pala ja koko ajan on tarve niellä. Tosiaan siis kipu palasi eilen ja pyörittyäni taas netissä asian tiimoilta (tiedän ettei saisi, mutta...) törmäsin tautiin nimeltä kurkunpään refluksi...Oireet sopisivat kuin nenä päähän ja jossain sanottiin, että pitkittynyt flunssa/yskä voi toimia "laukaisijana". Ja selväksi tuli myös se, että omassa ammattiryhmässäni tauti on kovin yleinenkin, kun ääni on työkaluna. Oh well, joka tapauksessa tuli törmättyä pitkään listaan vältettäviä ruokia...
...kaalit, sitrukset, hiilihapolliset juomat, sipuli, valkosipuli, palkokasvit, voimakkaat mausteet, juusto, maito, rasva, ruisleipä,  KAHVI ja SUKLAA, VIINI ja alkoholi yleensä 
...mitä helvettiä sitten jää jäljelle????  
(Ja mitenköhän karppaus ylipäätään istuu tähän ajatusmaailmaan...Hmm...) 
No mutta joka tapauksessa ajattelin vähän noita himmata ja hankkia apteekista jotain närdelääkkeitä, katsoa onko mitään vaikutusta...

Mun arjessa se nyt lähinnä realistisesti tarkottaisi 
- vain kupillinen kahvia päivässä, muuten vihreää teetä (voi helv*** )
- chili, sipuli ja valkosipuli hetken aikaa pois ruoasta
- hädän hetkellä VAIN tumma suklaa pieninä annoksina
- jotain muita kasviksia kuin kukka- ja parsakaalia kehiin
- puuroa aamuisin
- ensi viikonlopun kekkereissä kohtuudella vinettoa eikä muuta
Ja mit tuohon äänenkäyttöön tulee, niin koitan välttää korottamasta ääntä, kuiskaamasta tai vääntelemästä ääntä eri hahmojen ääniksi duunissa.
Pari viikkoa jos menis näillä ja kattois sitten tilanteen uudestaan. Jos ei ole auttanut, niin erikoislääkärille mars.



Hah, eksyinkö vähän aiheesta  eksinkö??? Niihin resepteihin siis...Siitähän se lähti rönsyileen, että piti kehittää sosekeitto jossa ei olisi kovasti sipulia, mausteita, eikä tietysti perunaa...Olihan tässäkin noita ei sallittuja juttuja, mutta tosi pieninä määrinä.  
Tuli muuten ihan taivaallisen hyvää keittoa!

                

PORKKANA-BATAATTISOSEKEITTO APPELSIINI TWISTILLÄ



1 BATAATTI (n.600g)
(PIENI) SIPULI
3 ISOHKOA PORKKANAA
PIENI PALA INKIVÄÄRIÄ
1 VALKOSIPULINKYNSI
8DL VETTÄ
1,5 KASVISLIEMIKUUTIOTA
1/2PKT VOIMAKASTA KOSKENLASKIJAA
1DL MAITOA
1 APPELSIININ MEHU
PÄÄLLE HIEMAN AURAJUUSTOMURUJA

Paloittele kasvikset ja lisää kiehuvaan kasvisliemeen. Keitä kypsäksi. Soseuta ja lisää paloiteltu juusto, maito ja appelsiinin mehu. Kuumenna ja hämmentele kunnes juusto on sulanut. Ripottele tarjoiluvaiheessa päälle Aurajuustomuruja ja nauti vaikka mantelileivän kera.





KARPIN KUULUT MANTELILEIVÄT (ohje karppisivustolta)



KAKSI KANAMUNAA
2 RKL PARTAJUGURTTIA (TAI RAHKAA)
2 TL PSYLLIUMIA
2 TL LEIVINJAUHETTA
1,5DL MANTELIJAUHOA
3 RKL VEHNÄLESEITÄ
1 RKL SEESAMINSIEMENIÄ
150G PUNALEIMA EMMENTAL RAASTETTA

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää jogurtti. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Lisää lopuksi juustoraaste. Muotoile taikinasta 5 "kökköä" hieman taputeltuna matalammaksi. Paista 225c uunissa kunnes pinta on kauniin ruskea.



KARPIN HERKULLINEN TONNIKALAPANNARI


6KANAMUNAA
250G RAEJUUSTOA
100G JUUSTORAASTETTA (emmental)
100G AURAJUUSTOA
50G VOITA SULATETTUNA
2 PRK TONNIKALAA ÖLJYSSÄ
1 PRK TOMAATTIPYREETÄ
1 PIENI PURKKI MAISSIA
MAUSTEITA MAUN MUKAAN. ITSE LAITOIN PROVENCEN YRTTEJÄ, TIMJAMIA JA PIPPURISEOSTA.

Sekoita ainekset keskenään ja kaada seos joko isoon lasagnevuokaan tai uuninpellille. Paista 200c n 35 minuuttia.


Tuli kuulkaas tosi herkullinen pannaristakin, eli lämmöllä suosittelen vaikka iltapalaksi.


HYVÄÄ ALKAVAA VIIKKOA TAAS SINULLEKIN! SE ON RAKKAAT YSTÄVÄT YSTÄVÄNPÄIVÄ TIISTAINA!

5 kommenttia:

  1. Kurjalta kuulostaa jos sulla tosiaan on tuo kurkunpää refluxi, yhdellähän sun työkaverillas siellä on..
    Mulla myös refluxi, mut ei kurkunpää..
    Mut toivottavasti tuo nyt auttaa, jos ei, niin kannattaa käydä ihan lääkärissä!!

    t. pekoni

    VastaaPoista
  2. Kurjalta kuulostaa tuo sinun vaiva. Tuossapa näin tämän tonnikalapannarin ja sitähän mie tekasen tässä joku kaunis päivä:). Kiitti ohjeesta.

    VastaaPoista
  3. Onhan noita refluxivaivaisia meillä duunissa muutama joo. No, saattaapi mulla myös sitä olla, mutta tänään lääkäri totesi ainakin, että ärhäkkä nielutulehdus. Hän kyllä kyseli myös närästyksestä ja sanoi, että usean pitkään jatkuneen kurkkukivun taustalla piilee refluxsi.

    Askartelin itte: kokeile ihmeessä pannaria, siitä tuli tosi hyvää!

    VastaaPoista
  4. Hahahaa.. Mää oon nyt sit sun lukijana kaks kertaa.. :D toi vanha käpsy ei suostu tuolta kuvineen poistumaan, joten nyt näin..

    Tonnikalapannari on uunissa ja illalla ois siis tarkoitus maistaa sitä :)

    Oikein hyvää vknloppua ja kuulemisiin

    KP

    VastaaPoista
  5. Enkä tiiä miks tossa ei oo mun tontun kuvaa..voi luoja...mää ainakin osaan säätää..jos en muuta :D

    VastaaPoista

Mukavaa kun pistäydyit kommetoimassa. Kiitos jo etukäteen ja tulehan toistekin!