sunnuntai 10. heinäkuuta 2011

Karppailua ja kinkkisiä tilanteita...


Ei mene karppaaminenkaan aina kuten Strömsössä... 
...Joskus tulee seinä vastaan, on muutettava tapoja, kokeiltava uutta...


Aloittaessani karppaamisen vuosi sitten törmäsin samaan kiusalliseen ongelmaan kuin monet muut samassa tilanteessa...Ummetukseen...ja vielä todella pahaan sellaiseen. Tuolloin raahasin kotiin mitä ihmeellisempiä juttuja apteekista...magnesium maitoa, pellavansiemeniä...levolacia...vahvempia ulostuslääkkeitä. Tilanne oli kuitenkin päässyt jo niin pahaksi, että mistään edellä mainituista ei ollut siinä tilanteessa apua, vaan piti lopulta turvautua siihen äärimmäiseen konstiin, eli peräruiskeeseen. Ei kiva, mutta auttoi. ( Syy miksi avaudun näinkin henkilökohtaisesta asiasta on, että tästä saattaa kenties olla apua jollekin juuri aloittaneelle karpille joka punastelee saman ongelman parissa. ) Muutamassa viikossa tilanne korjautui kuin itsestään, enkä ole kyseiseen vaivaan liiemmälti sen koommin törmännyt. Pikemminkin päinvastoin, karppaus on tehnyt hyvää vatsantoiminnalle. Lisäksi ylimääräinen turvotus on kadonnut, eikä vatsa pidä enää kummallisia ääniä.

Viimeaikoina minulla on kuitenkin esiinytnyt ihmeellisiä vatsakipuja ja kouristuksia ja vatsa on uudestaan kovalla. Omituista tässä on se, että kivut vaivaavat ainoastaan aamuisin. Ne ovat kestoltaan vartista jopa kahteen tuntiin ja aiheuttavat pahaa oloa. Tunnetta voisi verrata koviin kuukautiskipuihin tai siihen tunteeseen vatsassa kuin jännittäisi jotain aivan hirveästi. Stressissä en ole, eikä ruokavaliossani ole viimeaikoina tapahtunut mitään muutoksia. Elämänlaatua haittaavaa tämä on, ja ongelma on muuttunut jo hieman psyykkiseksikin, sillä huomaan aamulla jo herätessä jännityksellä kuulostelevani, sattuuko vatsaan.  
Tämä jännityksessä eläminen ei ainakaan auta asiaa lainkaan. 
Tutkiessani asiaa netistä eilen, törmäsin useassa artikkelissa viitteeseen ärtyneen suolen oireyhtymästä, mikä on itse asiassa kovin yleinen. Oireet sopisivat kyllä siihen. Omituista tässä on se, että karppauksen pitäisi nimenomaan auttaa kyseisessä ongelmassa. Päädyin nyt kuitenkin eilisestä asti välttämään ruoka-aineita, joista haittaa ärsyyntyneelle, kovalle vatsalle ja katsoa jonkin ajan päästä onko tilanne yhtään rauhoittunut. Vältettävien ruokien listalle ruokavaliostani karsiutuivat kaikki kaalit, paprika, sipuli, kanamuna, chili ja kahvi, sekä kaikki vahvat mausteet. Lisäksi tumman suklaa syönto tulisi vähentää minimiin. Mun kohdalla tämä tarkoittaisi sitä, että kahvia max. 1-2 kuppia päivässä runsaalla kermalla ja max. pari palaa suklaata...
Voi luoja, miten ikinä mä selviän ilman sipulia, chiliä...ja kukkakaalia ka parsakaalia??? Ja kanamunakin, mitä karppaajat syövät paljon??? Mitä ikinä edes jää jäljelle! Pakko kuitenkin koittaa jokunen viikko ja katsoa onko tällä muutoksella vaikutusta vatsan toimintaan ja kipuiluun. Lisäksi ostin apteekista Vi-Siblin kuituvalmistetta, jota nautitaan ( ...hah, nautitaan ja nautitaan...Yööök!) veden kera päivittäin. Sen tulisi auttaa sekä kovaa että löysää vatsaa. Kaivoin myös kaapin perältä vuosi sitten ostamani Levolacin. Hätä ei lue lakia, kaikki keinot käyttöön jotta sais tilanteen normalisoitua.

Aloitin kokeilun siis eilen, vatsakramppien siivittelemänä. Aamulla tein smoothien turkkilaisesta jogurtista, kermasta ja mansikoista. Siihen vielä vehnäleseitä sekaan.
Ruoaksi tein jauheliha-kesäkurpitsakiusausta. Alkuperäinen ohje löytyi karppauswikin reseptisivulta, mutta vähän taas tuunailin sitä omaan suuhun sopivaksi ja hyvää siitä tuli. 


                           JAUHELIHA-                 KESÄKURPITSAKIUSAUS:



400g jauhelihaa
1 iso kesäkurpitsa
1prk ranskankermaa
200g herkkusieniä
 250g paserattua tomaattia
100g punaleima emmental raastetta
2 tomaattia
3 valkosipulin kynttä
aurajuustoa maun mukaan
mausteita maun mukaan



Laita uuni kuumenemaan 200c. Leikkaa kesäkurpitsa suikaleiksi, lisää suolaa ja itketä herkkusienten ja valkosipulin paloittelun aikana. Voitele uunivuoka ja kaada kesäkurpitsat vuokaan. Kypsennä uunissa jauhelihan ja sienten paistamisen ajan. 



Paista jauheliha, sienet ja valkosipuli pannulla. Mausta oman makusi mukaan. Itse en nyt voinut käyttää voimakkaita mausteita, joten laitoin timjamia, paprikajauhetta, sekä lorauksen balsamicoa. Lisää puoli tölkkiä paserattua tomaattia, sekä halutessasi aurajuusto ja kiehauta hetki. Sekoita jauhelihan joukkoon ranskankerma. Ota kesäkurpitsat uunista. Sekoita jauheliha ja kesäkurpitsat sekaisin vuoassa ja jatka kypsentämistä noin kymmenisen minuuttia. Lisää päälle tomaatinsiivut, sekä juustoraaste. Jatka paistamista, kunnes pinta on saanut kauniin värin. 

                                                                 ENJOY!



Kiusauksesta tuli yllättävän hyvää ilman sipulia ja chiliäkin. Illalla tein vielä mansikka-persikkarahkan. Koko päivän olin ilman kahvia.

Tiedä sitten liekö silkkaa sattumaa, mutta tänä aamulla vatsaan ei sattunut läheskään niin paljon ja olo on ollut koko päivän parempi.

Aamulla söin 4 slaissia metwurstia, tomaatin, puolikkaan mozzarellan, vähän tonnikalaa majoneesilla, sekä kupin kahvia runsaalla kermalla ja kookosöljyllä. Eilen jäi rasvanosuus aivan liian pieneksi, tänään on koitettava saada se kohoamaan, ja sen myötä tietysti kalorit. Nyt saa raapia kyllä päätään näiden ruokien kanssa kun niin moni hiilihydraattien, rasvan ja proteiinin lähde on pannassa.
Iltapäivällä söin lisää eilistä kiusausta (annoksesta tuli neljälle) ja illalla varmaan edelleen sitä rahkaa jotta se tulee syödyksi ennen kuin pilaantuu. Tuplasin tänään myös vi-siblin annoksen, eli otin toisen annospussin iltapäivällä. Olo on aika hyvä ja pientä osoitusta parempaan suuntaan menemisestä on näkyvissä :)

Katsotaan nyt jokunen viikko, pystynkö kotikonstein välttämään lääkärilläkäynnin. Onneksi nyt on loma ja saa rauhassa keskittyä tähän. Aamuisten vatsakramppien keskeltä on/ olisi nimittäin aika helvetillistä, miltei jopa mahdotonta nykyisin kammeta töihin.

6 kommenttia:

  1. Oi voi. :( Mä kävin parisen vuotta sitten lääkärillä ihan uskomattomien vatsakipujen takia. Ne vaivas kanssa alkuun aamuisin, mutta pikkuhiljaa alkoivat pilata jo iltoja. Lääkäri tutki kaiken mahdollisen, mitä keksi, eikä mitään löytynyt. Arveli sen olevan juurikin tuo ärtyvä suoli ja suositteli jättämään viljat ja kahvin joksikin aikaa. Kahvia en kyennyt jättämään, mutta leivät ja muut viljatuotteet pistin silloin pannaan. Samaten lekuri kehotti lisäämään kuituja vaikka leseiden muodossa. Mulla alkoi helpottaa pikkuhiljaa.

    Tosin nyt viimeaikoina, ennen kuin aloitin tän uudenlaisen ruokavalion, se vaivas taas aika pahana.

    Et sä välttämättä noista ihanista herkuista joudu luopumaan, joskus riittää, että pitää hetken taukoa ja ottaa ne sitten pikkuhiljaa kokeilemalla takaisin.

    Toivottavasti saat vatsas pian kuntoon!

    VastaaPoista
  2. Kiitos Maria,
    Lohdullista kuulla muidenkin kärsivän samantyyppisistä vaivoista. Joo, toivon että tällä ruoka-aineiden poisjättämisellä ja kuidun lisäämisellä saisin tilanteen korjaantumaan...sitten tosiaan pikku hiljaa voi tuoda niitä takaisin ja kuulostella miten kroppa reagoi...

    VastaaPoista
  3. Kiva löytö tämä sun blogisi, karppailen itsekin mutta kesä on aiheuttanut liikaa haasteita, ne terassit....onneksi loma loppuu tähän viikkoon :)

    Sanna

    VastaaPoista
  4. Hei Sanna ja lämpimästi tervetuloa lukijaksi :)
    Joo, kyllä kesä on tuonut haasteensa itse kullekin...loman loppuessa helpompi taas palata ruotuun...Ja eiköhän siitä elämästä pidä vaan nauttia terasseineen ja karppeineen, hyvässä balanssissa :)

    VastaaPoista
  5. Heippa, eksyin blogiisi minäkin kun karppireseptejä etsin. Tosi herkullisilta vaikutti nämä ja täytyykin heti pikimmiten kokeilla. Pakko palata ruotuun taas kesän jätskiähkyn jälkeen.. ;)
    Mukavaa alkavaa syksyä, itselleni tuttujen juttujen kanssa kamppailet sinäkin, tsemppiä! =)

    Suvi

    VastaaPoista
  6. Mukavaa kun eksyit blogiini Suvi ja toivottavasti löydät resepteistä omat suosikkisi! Hah, vai samoja kamppailuja...niin toivoin kun "avauduin" että jahka näistä olisi jollekin toisellekin apuja, tai ainakin vertaistukea. Vatsan saralla itselleni kuuluu taas jo hyvää...kaurapuuro osana omaa arkea nyt, karppia tai ei :D

    VastaaPoista

Mukavaa kun pistäydyit kommetoimassa. Kiitos jo etukäteen ja tulehan toistekin!