maanantai 6. kesäkuuta 2011

Feeling High by eating Low Carb...

Karppauksesta siis...

Mä törmäsin karppaukseen ensimmäistä kertaa viime kesänä...Äiti alkoi jutella että hänen ystävänsä oli terveydellisistä syistä siirtynyt vähähiilihydraattiseen ruokavalioon. Yleensä olen pitänyt kaikenlaisia diettejä (miksi siis tätäkin luulin) aikamoisena huuhaana, mutta jostain syystä kiinnostuin ja aloin hieman perehtymään siihen, mistä karppauksessa on kyse. Painoa ei minulla ollut tarkoituskaan lähteä pudottelemaan, mutta suurin syy, miksi päädyin kokeilemaan karppausta, oli jatkuva väsymys ja vetämätön olo kaikin puolin.
Täytyy myöntää että aika lailla soitellen sotaan tuli silloin lähdettyä, mutta mahtavaa oli se, miten positiivisia muutoksia alkoi huomata jo muutamassa päivässä. Yleisolo tosiaan koheni ja energiatasot nousivat. Lisäksi huomasin, miten vatsani lopetti ainaisen älämölön ja murinan ja myös unenlaatu parani ihan huomattavasti.
Koska jännitin mahdollista painon laskua, noudatin ns.hyväkarppausta ja pidin ruisleivän osana aamupalaani, sekä satunaisia annoksia ruispastaa. Vaaleat jauhot, riisin ja pastan jätin muuten pois.

Voidaan siis ajatella että olen karpannut miltei vuoden. Kuitenkin pieni lipsuileminen alkoi jo kauan sitten...sipsejä viikonloppuisin...pizzaa ravintolassa...Myös kaksi tärkeää periaatetta laiminlöin melkein täysin -riittävän vedenjuonnin (min.2l päivässä) ja rasvan lisäämisen aterioihin. Eli penkin alle alettiin menemään, vaikka itse luulin silti olevani oikeilla laduilla.

No, toukokuun alussa havahduin...väsymys oli hiljalleen hiipinyt takaisin...Oli aika tarkastaa tilanne.
Nyt ollaan siis ikään kuin toisella kierroksella, paljon valveutuneempana kuin ennen. Vettä menee se kaksi litraa päivässä, vähintään. Ruokaa syön säännöllisesti ja oikeaoppisesti. Kylläinen olo pitää mielihalut kurissa ja napostelut poissa. Aloitin ruokapäiväkirjan, se tsemppaa kanssa pysymään kaidalla tiellä ja muiden ruokapäiväkirjoista saa mukavasti vinkkiä ja yhteisö on mitä mainioin :) Energiaa piisaa taas, nautin kokeilla uusia reseptejä...mielialani on korkeammalla kuin aikoihin.
Vaikka olin alkuun ruoan punnitsemista ja makrojen laskemista vastaan, niin erinäisten syiden takia ostin itselleni tovi sitten ruokavaa´an. Laskutoimitusten jälkeen tulos oli aika shokeeraava...Luulin taas syöväni hyvin ja oikein, mutta tulos paljasti että päivittäinen kalorimääräni oli aivan liian pieni, söin rasvaa edelleen aivan liian vähän ja proteiineja jopa hieman liikaa. Hiilihydraatit olivat sentään aika lailla kohdillaan. Ideaalihan siis olisi, että rasvaa tulisi vähintään 100g, proteiinejä 1-1,5x oma paino (siis protskut grammoissa), rasvaa reilut 100g ja hiilareita minulla ainakin n.30-40g. Kaloreita yli oman koomakulutuksen, rasituksesta riippuen. Näin minä nyt ainakin olen asian ymmärtänyt ja näillä koitan mennä. Harjoittelua ikä kaikki :)

Mutta tosiaan, tämä on NIIN mun juttu ja iso osa mun elämää...Asia, jonka puolesta puhun kun on tilaisuus ja suosittelen kyllä jokaisen kokeilemaan edes viikon verran. Tuloksia huomaa jo silloin!
Haaveena olisi, että kun opin tarpeeksi kikkailemaan tän blogin kanssa, niin saisin tänne ihan oman osion tälle karppaukselle, resepteineen päivineen...

...Että Watch this space!...  












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun pistäydyit kommetoimassa. Kiitos jo etukäteen ja tulehan toistekin!